Înapoi la listă

BUGETUL ZERO trimis spre reexaminare în Parlament


Curtea Constituțională se face părtașă la atentatul la supraviețuirea copiilor și adulților cu dizabilități. 

Astăzi Curtea a respins obiecția de neconstituționalitate a prevederilor - BUGET ZERO 2019 privind salariile asistenților personali, persoanele din centrele rezidențiale și copiii din orfelinate. 

Președintele României a trimis astăzi, 6 martie 2019, Legea spre reexaminare către Parlament. 

Imediat după adoptarea legii în Parlament, am transmis Președintelui României motivele de fapt și de drept pentru care prevederile buget zero trebuie declarate neconstituționale și modificate. 

Prin măsura buget ZERO la nivel central pentru salariile asistenților personali, persoanele cu dizabilități din centrele rezidențiale și copiii din orfelinate, sarcina plății este lăsată în integralitate în sarcina autorităților locale (fapt care încalcă o serie de prevederi legale speciale și constituționale) iar persoanele cărora le sunt destinate riscă să rămână fără mijloace de supraviețuire. 

Așa cum am văzut, instituțiile statului al căror rol este să ne reprezinte și protejeze au abdicat rând pe rând în fața intereselor de partid și de grup. În ciuda efortului civic supra-omenesc, comunitatea persoanelor cu dizabilități riscă să rămână fără mijloace de supraviețuire, în condițiile în care excluziunea, lipsa pervazivă de servicii și discriminarea ne aruncă din principiu la marginea societății. Sper ca decizia Președintelui de a re-trimite în Parlament Proiectul de Buget va fi un semnal destul de puternic pentru a modifica aceste măsuri abuzive.” - Maria Mădălina Turza

Până în prezent, zeci de persoane ne-au scris la adresa bugetzero2019@gmail.com legat de abuzurile ce decurg din lipsa banilor la nivelul autorităților locale și urmărim situația îndeaproape. Vom oferi sprijin juridic tuturor persoanelor care întâmpină dificultăți și vom folosi toate căile legale pentru a corecta această lege.