Înapoi la listă

Scrisoare deschisă către liderii partidelor politice: accesibilizați campania electorală!

Către:
Liviu Dragnea, președintele Partidului Social Democrat (PSD) 
Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal (PNL)
Dacian Cioloș, președintele partidului PLUS
Dan Barna, președintele Uniunii Salvați România (USR)
Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE)
Victor Ponta, președintele Partidului Pro România
Diana Mărgărit și Claudiu Turcuș, copreședinți ai Partidului Democrației și Soidarității - DEMOS
Hunor Kelemen, președintele Uniunii Democrate Maghiare din România
Gabriel Oprea, președintele Uniunii Naționale pentru Progresul României (UNPR)și către toți candidații independenți  


Scrisoare deschisă către liderii partidelor politice: 

ACCESIBILIZAȚI CAMPANIA ELECTORALĂ!  


În România trăiesc 812.594 persoane cu dizabilități. Dintre acestea, 748.210 sunt adulți, cetățeni români. Aproape 98% dintre adulții cu dizabilității trăiesc în familii, ceilalți fiind izolați în instituții publice rezidențiale. Faptul că România este statul european cu una din cele mai mici rate de participare politică a persoanelor cu dizabilități, sub 4% (FRA) este consecința stigmatizării continue și a marginalizării practicate în ultimii 30 de ani asupra celor aproximativ 1 milion de persoane cu dizabilități. Lipsa participării politice a persoanelor cu dizabilități înseamnă deopotrivă lipsa participării la viața politică, dar și îngrădirea dreptului la vot. Ambele aspecte reprezintă drepturi fundamentale reglementate prin Convenții internaționale, tratatele fondatoare ale Uniunii Europene și Constituția Românie.  

Argumentele de mai sus au însoțit recent o solicitare adresată AEP și CNA, prin care solicitam sprijinul acestora în facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități din România la toate aspectele legate de perioada electorală: de la informația promovată, până la exercitarea dreptului la vot. În urma acestor acțiuni am obținut, cu unanimitate de voturi, sprijinul CNA în promovarea unui clip, mesaj de interes public, care face referire la dreptul persoanelor cu dizabilități de a fi corect și complet informați și de a vota în condițiile legii. Acest mesaj a fost deja transmis posturilor radio și TV din țară și urmează să ruleze în perioada campaniei electorale. 

Date fiind cele de mai sus, vă solicit:
1. Să vă asigurați că mesajele dvs (site-urile web ale candidaților și partidului, mesajele video, materialele print promovate etc.) sunt accesibilizate în conformitate cu standardul UE EN 301549, conform cu standardele de accesibilitate recunoscute pe plan mondial - prin publicarea informațiilor în formate alternative, cum ar fi formatul ”ușor de citit” (easy to read), formatul cu caractere mărite sau alfabetul Braille, sau sunt însoțite de traducere în limbaj mimico-gestual.
2. Să sprijiniți promovarea mesajului de interes public autorizat de CNA pe canalele pe care le aveți la dispoziție, pentru o largă informare a publicului fidel fiecărui partid în parte despre drepturile egale pe care această categorie de persoane le are. Spotul este disponibil la adresa: https://youtu.be/DQ5kD8xnFyw  

Stimate doamne, stimați domni,
Îmi manifest încrederea că putem, printr-un efort comun, să asigurăm o corectă informare și participare a persoanelor cu dizabilități la campania electorală și la vot. Aceste aspecte nu țin de agenda partidelor pe care le conduceți, ci de obligația fiecăruia dintre noi de a respecta drepturile și libertățile fundamentale, printre care și cel la vot, și de a încuraja, în mod activ și implicat, o participare extinsă la scrutinul din 26 mai, o zi care va reflecta modul în care România se poziționează în raport cu valorile europene, cu drepturile omului în general și cu drepturile persoanelor cu dizabilități în particular. 


Vă mulțumesc,
Maria Mădălina Turza
Președintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități,
Candidat independent pentru Parlamentul European.