Înapoi la listă

Comunicat 21.01.2019

Maria Mădălina Turza, președintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD), și-a lansat luni, 21 ianuarie 2019 candidatura ca independent la Parlamentul European în fața părinților și susținătorilor din București și mai multe județe ale țării. 

În cadrul conferinței de presă Maria Mădălina Turza și-a prezentat motivația care stă în spatele acestui demers, viziunea și obiectivele pe care și le asumă pentru candidatura independentă la Parlamentul European. 

”După 10 ani de luptă pentru drepturile copiilor cu dizabilități, am înțeles că în lupta nesfârșită cu zidurile de nepăsare ridicate și menținute în jurul nostru, timpul NU MAI ARE RĂBDARE. Iar copiii noștri mai au puțin și devin adulți. Adică o nouă generație pierdută. Astfel, cu susținerea părinților de copii cu dizabilități și a oamenilor care cred în incluziune și justiție socială, am decis să candidez ca INDEPENDENT la Parlamentul European”, a declarat Maria Mădălina Turza. 

În viziunea sa, prin pârghiile Parlamentului European pot fi puse pe agenda publică PROBLEMELE SOCIALE ȘI SOLUȚIILE LOR. 

I. Din perspectiva dizabilității 

Maria Mădălina Turza va milita pentru un pachet legislativ destinat incluziunii persoanelor cu dizabilități. În prezent, la nivelul UE nu există legislație care să reglementeze coerent aspectele vieții persoanelor cu dizabilități. Acest lucru se reflectă în statisticile europene de abandon școlar și neangajare în câmpul muncii și în viața persoanelor cu dizabilități din România: ”Nu există servicii de intervenție în comunitate (terapii) pentru copii și adulți, educația este absentă sau precară, accesul pe piața muncii este aproape inexistent – deci riscăm ca în 5, maxim 10 ani, generația copiilor noștri să ajungă abandonați în instituții” 

1. Directivă europeană pentru educație incluzivă ( în marja Art. 165 Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene). 

2. Reglementarea serviciilor de intervenție timpurie/abilitare/reabilitare în comunitate în cadrul pachetului de măsuri ”E.U. Social Pillar”. 

3. Facilitarea accesului pe piața muncii pentru tinerii și adulții cu dizabilități, (în marja Art. 153 Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene) - planificare tranziție către piața muncii, angajare asistată, adaptare rezonabilă. 

4. Reglementarea unitară a procesului de dezinstituționalizare la nivelul Uniunii Europene și facilitarea incluziunii sociale (Standarde minime de timp, calitate, transparență). 

5. Alocare financiară dedicată implementării politicilor publice de incluziune/dizabilitate. 

 6. Măsuri compensatorii pentru familiile cu adulți cu dizabilități în îngrijire (ex: reducerea vârstei de pensionare pentru părinți, centre de respiro). 

 II. Din perspectiva drepturilor omului și a justiției sociale 

Incluziunea, echitatea și justiția socială, adică temele majore ale mandatului Mariei Mădălina Turza, vizează toate categoriile sociale vulnerabile și expuse discriminării.”Veți găsi în mine un partener și o portavoce pentru drepturi, libertăți și egalitate de șanse. Fie că sunteți părinți de copii sau adulți cu dizabilități, părinți în general, tineri, femei, bătrâni sau dezavantajați și vulnerabili pentru că sunteți diferiți, voi lupta pentru ca drepturile voastre să fie respectate și viața noastră să fie mai ușoară”, a declarat Maria Mădălina Turza. 

III. Interesele cetățenilor români 


Maria Mădălina Turza va susține și va milita pentru acele inițiative, care sunt în interesul cetățenilor români. Coeziunea și politica de reciprocitate și egalitate de tratament pe întreg teritoriul UE, indiferent de cetățenie sau naționalitate fiind prioritățile sale în acest sens. 

”Înainte de a fi candidat sau europarlamentar, eu sunt cetățean român. Voi susține, negocia și intra în alianțe parlamentare pentru acele inițiative care răspund nevoilor specifice ale românilor și intereselor lor fie că este vorba de alocări financiare europene, egalitate de tratament, securitate sau echitatea în politicile de comerț și desfacere a bunurilor”, a explicat Maria Mădălina Turza. 

 Informații de background: 

Maria Mădălina Turza este mama unei fetițe cu dizabilități, activistă pentru drepturile omului și voluntar pentru drepturile copiilor cu dizabilități de mai bine de 10 ani. Ea este licențiată în Științe Politice la Universitatea din București, are un Master în Politici de Educație Incluzivă și Psihopedagogie Incluzivă la Universitatea din Minnesota, SUA, studii postuniversitare în Drept Internațional Umanitar, precum și o serie de cursuri de specializare în domeniul dreptului persoanelor cu dizabilități, al instituțiilor și legislației europene privind combaterea discriminării. În 2016-2017, Maria Mădălina Turza a fost beneficiara unei burse Fulbright/Humphrey a Departamentului de Stat al SUA în domeniul drepturilor omului și al politicilor de educație incluzivă.Jurnaliștii pot solicita informații suplimentare la: 

Telefon: 0728556795  Email: madalina.turza@cedcd.ro 

Din respect pentru cei pe care îi servesc, website-ul este accesibilizat în limbaj ”ușor de înțeles” și pentru persoanele cu deficiențe de vedere.